1973: het origineel

De oude bekende opnemer van de Philips gloeilampen fabriek te Eindhoven, zijn tijd ver vooruit en toegepast als basis voor niet alleen de allereerste 532 en 541 maar ook de latere 544, 567, 545 en zelfs de 58x reeks. Alleen de 9638 is een vreemde eend in de bijt welke met een kaal piezo element is uitgerust.

2003: de allereerste poging

2003, op moment van schrijven 12 jaar terug. De eerste pogingen een MFB woofer te vervaardigen met behulp van een ACH-01 accelerometer van Measurement Specialities lopen vast door een gebrek aan inzicht en ervaring. Achteraf blijkt de ACH-01 te zwaar voor gebruik in kleine tweeweg systemen en daarnaast ook nog eens erg gevoelig voor de pickup van stoorsignalen.

2012: kerstkaart

Na de succesvolle nabouw van de 587 electronica in de vorm van de 2012 modulen wordt de ontwikkeling van een eigen versnelling opnemer wederom opgepakt. Vanuit kosten oogpunt wordt er gezocht naar een vervanging voor de ACH-01 welke gevonden wordt in een kerstkaart piezo elementje. Er wordt volop geexpirimenteerd met bevestigings methode en langzaam maar zeker verbeteren de resultaten.

2013: low weight SMD

Aan het elektronica front worden de eerste stapen gezet naar SMD technologie. Niet in de laatste plaats om tot kleinere bouwmaten te kunnen komen maar ook om de kosten verder te drukken. Tijdens de eerste smd experimenten blijkt al snel dat het gebruik een ander belangrijk voordeel heeft : doordat alles flink kleiner kan weegt het ook stukken minder waardoor de invloed van de massa van de opnemer op de traagheid van de woofer een stuk kleiner wordt. En das goed nieuws voor kleine tweeweg systemen waarvan de woofer zover mogelijk dient te kunnen doorlopen.

2014: drummer prototype

De bevestiging van het opnemer element is geoptimaliseerd en na diverse experimenten met verschillende j-fets ontstaat er een bruikbare en goed reproduceerbare opnemer. Door de vorm welke doet denken aan een man die een grote drum draagt krijgt deze opnemer de bijnaam Drummer.

2015: production

De eerste productie series op basis van het 2014 drummer prototype komen beschikbaar.

2016: little/one sensor kit

Naar aanleiding van tips van Henk D op het mfbfreaks forum is de 2016 opnemer uitgerust met een extra transistor om niet-lineariteiten en de bromgevoeligheid van de opnemer verder te verlagen. De nieuwe opnemer is samen met een bijpassende connector strip dubbel uitgevoerd in de hiernaast afgebeelde little/one accelerometer kit.

2017: starbass prototype IV

Nu de Little/One opnemers productierijp zijn staat 2017 in het teken van de ontwikkeling van een opnemer voor gebruik met grotere drivers en spreekspoelen: de StarBass. De ontwerp criteria zijn:

  • Minimaliseren invloed van eigenmassa op de stijf en starheid van de opnemer bevestiging.
  • Minimaliseren van non-axiale pickup,
  • Bestand zijn tegen hoge G krachten.
  • BassBall aerodynamiek.

Getoond wordt het vierde StarBass prototype.

2018: murata sensors

Afgelopen zomer is in samenwerking met mfblabs en rmsacoustics een onderzoek gestart naar toepassing als versnellingsopnemer van Murata shocksensors. De eerste op deze technologie gebaseerde opnemer prototypes zijn inmiddels getest en de resultaten zijn zeer bemoedigend. De voornaamste voordelen ten opzichte van het gebruik van piezodiscs zijn:

  • Hoge lineariteit en lage vervorming.
  • Bestand tegen hoge G krachten.
  • Hermetisch gesloten behuizing.
  • Klein, licht, lowcost en Pick & Placeable.

Murata sensor gebaseerde Little/One en StarBass accelerometers voor gebruik in spreekspoelen tot 54mm komen Q1 2018 beschikbaar in zowel kit als gebouwd en geteste vorm.

2018: starbass prototype V

Met Murata sensors uitgeruste StarBass accelerometer, bruikbaar in drivers met een spreekspoel diamter van maximaal 54mm.

2018: starbass prototype VI

De laatste versie van de StarBass versnellingsopnemer is bruikbaar in drivers met een spreekspoel diameter tot 3 inch in doorsnee.

Raadpleeg voor meer informatie over StarBass opnemers de speciale StarBass development page (engels)